oasis.bosforum.org
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

oasis.bosforum.org

www.oasis.bosforum.org
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Kedi Hastalıkları

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 414
Yaş : 45
Rep : 0
Kayıt tarihi : 19/11/08

Kişi sayfası
Bar:
Kedi Hastalıkları Left_bar_bleue500/500Kedi Hastalıkları Empty_bar_bleue  (500/500)

Kedi Hastalıkları Empty
MesajKonu: Kedi Hastalıkları   Kedi Hastalıkları Icon_minitimePaz 04 Ocak 2009, 15:28


ÖNEMLİ KEDİ HASTALIKLARI


KUDUZ

Kuduz, tüm sıcak kanlılarda görülen bulaşıcı ve öldürücü viral bir hastalıktır. Bulaşma, kuduz hayvanların sağlam hayvanları ısırması veya açık yaraların enfekte salya ile teması sonucunda olur.

Hastalık klinik olarak her zaman birbirinden ayırt edilemeyen ve birbirini takip eden üç formda gelişir.

1-Sakin Kuduz: Bu dönemde görülen en belirgin bulgu hayvanlardaki davranış bozukluğudur. Kuduzlu kedi ve köpeklerde ürkeklik ve korkaklık belirgin bir hal almıştır. Hayvanların yabancı cisimlere karşı ilgileri artmıştır. Alışık olmadığı gıda ve cisimleri yeme eğilimi gösterirler. Salya fazla dikkat çekmez. Zaman zaman yara yerini kaşır.

2-Saldırgan Kuduz: Sakin devrede görülen davranış bozuklukları daha da belirginleşir. Bilinç giderek kaybolur ve hırçınlaşarak her şeye karşı saldırganlık durumuna geçer. Yutak ve gırtlak bölgelerindeki kasılmalar sebebiyle hayvanlar su içemez ve hatta kendi tükürüklerini bile yutamazlar. Bu yüzden ağızdan bol salya akar.

3- Paralitik Kuduz: Kuduzlu hastalarda önce yemek borusu, çiğneme ve boğaz kaslarında felçler başlar. Daha sonra yüz felci oluşarak çene felci meydana gelir. Hastalık ilerledikçe arka bacaklarda ve sonra tüm vücutta gelişen felçler ortaya çıkar. Tam felçten sonraki 1-2 gün içinde hayvan ölür.

Korunma: Kuduz hastalığının insanlara da bulaşabilmesi sebebiyle aşılama büyük önem taşır. 3 aylıktan büyük sağlıklı kedi ve köpekler her yıl periyodik olarak kuduza karşı aşılanmalıdır.



FELİNE VİRAL RHİNOTRACHEİTİS

Kedilerde üst solunum yollarında hırıltılı solunum, öksürük, göz yaşı akıntısı, tükrük salgısında artış, kilo kaybı ve ateşle karakterize, bulaşıcı ve viral bir hastalıktır. Bulaşma genellikle solunum yolu ile hasta kedilerden sağlıklı kedilere geçiş şeklinde vaya hamilelik sırasında anne kediden yavru kediye geçiş şeklinde olur.

Virus kedilere bulaştıktan genellikle 2-6 gün sonra ilk belirtiler gözlenmeye başlar. Hastalığın şiddeti; hayvanın yaşına , bağışıklık durumuna v.b bir çok etkene göre değişmekle birlikte özellikle sütten yeni kesilmiş yavrularda daha şiddetli seyreder. Gebelik sırasında annelerinden hastalığı almış olan yavrularda ise doğumdan bir kaç gün sonra hastalık belirtilerini gösterir ve çoğunlukla 2-3 hafta içinde ölürler.

Aksırık, zamanla iltihaplı bir yapıya dönüşen gözyaşı ve burun akıntısı görülür. Bu akıntılar göz kapaklarının yapışmasına ve burun deliklerinin daralmasına sebep olur. Buna bağlı olarak hırıltılı ve ağızdan solunum görülür. Hastalık alt solunum yollarıona yayılırsa öksürük gözlenebilir. Özellikle gözün bir çok noktasında ülserler oluşmaya başlar. Bu hastalık zamanında tedaviye başlanmadı taktirde kronik forma dönüşerek tedavisi çok daha güç bir hal alır.

Korunma: Kediler için hazırlanmış bazı karma aşılar bu hastalığa karşı yeterli bağışıklık sağlanabilir. Yavru kediler 9 haftalık olduklarında bu hastalığa karşı ilk aşılamalarına başlanmalı ve 3-4 hafta arayla en az 2 aşılama yapılmalıdır. Daha sonraki yıllarda senede bir kere bu hastalığa karşı periyodik aşılamayı devam ettirmek yeterlidir.




KEDİLERDE LEUKEMİA


Kedilerde kan yapan organlarda tümör oluşumu ile karakterize kronik seyirli bulaşıcı viral bir hastalıktır. Virus hastalığı taşıyan kedilerin tükürük, burun akıntısı, idrar, dışkı, vajinal akıntı ve kanları ile dışarı atılır. Bunlarla bulaşmış su ve gıda kapları bulaşmada önemli rol oynar. Sınırlı olarak cinsel temasla da bulaşma olmaktadır.

Hastalığın kuluçka süresi yıllarca sürebilir. Hastalığın yerleştiği organa göre çok değişik belirtiler gösterebilmektedir. Solunum güçlüğü, kansızlık, durgunluk, iştahsızlık, zayıflama, böbrek ve bağırsaklarda fonksiyon kaybı, ishal, bağışıklık sisteminin baskılanması sonucu diğer hastalıklara duyarlılık, kısırlık, gebelerde yavru atma, davranış ve hareket bozukluğu gibi belirtilerin bazıları gözlenebilir.



FELINE PANLEUKOPENI

(Kedi Gençlik Hastalığı)

Bu hastalık kedilerin çok bulaşıcı viral bir hastalığı olup, özellikle genç kedilerde yüksek ölüm oranına sahiptir. Bulaşma; sağlıklı kedilerin hasta kedilerle direkt temas kurmasıyla olmaktadır. İyileşen kediler yaklaşık 6 hafta boyunca daha dışkı ve idrarlarıyla virusu yaymaktadır.

Hastalığa yakalanan kediler 2-6 gün sonra ilk belirtileri göstermeye başlarlar. Yüksek ateş, iştahsızlık, kilo kaybı ve depresyon gözlenir. Daha sonra kusma ve ishal ortaya çıkar. Yavru kedilerde hastalık çok hızlı seyreder ve genellikle ilk belirtilerin görülmesinden yaklaşık 12 saat sonra ölüm şekillenir.

Korunma: Kediler için hazırlanmış bazı karma aşılar bu hastalığa karşı yeterli bağışıklık sağlanabilir. Yavru kediler 8-10 haftalık olduklarında bu hastalığa karşı ilk aşılamalarına başlanmalı ve 3-4 hafta arayla en az 2 aşılama yapılmalıdır. Daha sonraki yıllarda senede bir kere bu hastalığa karşı periyodik aşılamayı devam ettirmek yeterlidir.



FELİNE CALİCİVİRUS ENFEKSİYONU


Kedilerde ortaya çıkan solunum yolu enfeksiyonlarının iki önemli etkeninden birisidir. Bu hastalığa daha çok aşılanmamış pet barınaklarındaki genç kedilerde görülür.

Virusu alan kedilerde 3-5 gün sonra iştahsızlıkla birlikte bir kaç gün devam eden yüksek ateş, durgunluk ve göz yaşı ve burun akıntısı görülür. Ağız boşluğunda, dilin üst kısmında, sert damakta ve dudak çevresindeki yüzeylerde ülserlere rastlamak mümkündür.Özellikle akciğerlerde yeterli üreme yaptıktan sonra kedi yavrularında depresyon, kusma ve ani ölümler görülür. Bazen kedilerde ishal ve aşırı duyarlılık gözlenebilir. Kedilerin patilerinde yangı ile beraber topallık oluşur.

Korunma: Kediler için hazırlanmış bazı karma aşılar bu hastalığa karşı yeterli bağışıklık sağlanabilir. Yavru kediler 8-10 haftalık olduklarında bu hastalığa karşı ilk aşılamalarına başlanmalı ve 3-4 hafta arayla en az 2 aşılama yapılmalıdır. Daha sonraki yıllarda senede bir kere bu hastalığa karşı periyodik aşılamayı devam ettirmek yeterlidir.



FELİNE İNFEKSİYÖZ PERİTONİTİS VE PLEURİTİS

Hastalık bütün yaşlarda görülmesine rağmen en çok 6-24 aylık evcil ve vahşi kedilerde görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Bulaşma; hasta kedilerin salya ve dışkı ile bulaştırdıkları maddeleri sağlıklı kedilerin almasıyla oluşur.

Başlangıçta zaman zaman yükselen ateş, bazen solunum sistemine ait şikayetler gözlenebilir. Daha sonraki dönemde ise hastalığın kuru veya yaş formda seyretmesine göre farklı belirtiler gözlenir. Yaş formda; karın boşluğu ve göğüs boşluğu içerisinde giderek artan bir sıvı toplanması görülür. Kru form ise başta merkezi sinir sistemi olmak üzere bütün organlarda ortaya çıkabilir. Bu formda vücut boşluklarında herhangi bir sıvı birikimi olmaz. Her iki formda da ölüm oranı çok yüksektir.





Kaynak:http://www.pati-pet.com
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://oasis.bosforum.org
 
Kedi Hastalıkları
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Köpek Hastalıkları
» Kedi almadan önce
» Kedi Aşı Takvimi
» Tekir Kedi
» Kedi Edinirken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
oasis.bosforum.org :: HAYVANLAR ALEMİ :: Kediler-
Buraya geçin: